Behandelingen gestart

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 00:00

Op 17 februari

is er een jodiumzaadje geplaatst op de plek waar de tumor zit. Omdat ze gaan beginnen met chemo- en immunotherapie zal de tumor hoogstwaarschijnlijk verdwenen zijn op het moment dat de operatie ( na 9 kuren ) . Door het plaatsen van het zaadje kunnen ze tijdens de operatie met een apparaat zoeken waar die zit.  Dan snijden ze rondom het zaadje weefsel weg wat ter beoordeling word opgestuurd. De operatie is nodig om zeker te zijn dat alle (micro)cellen weg zijn. 

 

Omdat ik niet van prikken hou heb ik gelukkig een PICC lijn gehad. Daarin kunnen ze alle behandelingen die via infuus gaan en bloedafnames op aansluiten. 

Op 22 februari

Vandaag is er een MRI gemaakt, de uitslag daarvan was eigenlijk heel goed, gezien de omstandigheden. De oksel was schoon, de tumor zat alleen in de borst zelf. 

 

Op 24 februari

Toen is dan de eerste kuur begonnen. Er is besloten om deze 1e kuur op te splitsen in 2 behandelingen en beginnen met langzaam toedienen. Dit om te kijken of er geen allergische- of andere reacties komen.  Deze dinsdag (24-2) was het infuus van de immunotherapie, dat zijn 2 soorten n.l. pertruzumab + transtuzumab en beide worden het eerste half uur heel langzaam toegediend en als ik mij goed voel, en dat was zo, zetten ze het infuus op gewone snelheid. De tweede dag was de dag van de chemotherapie n.l. Carboplatin + Paclitaxel, zelfde ritueel als gister met dat verschil dat ik vooraf een infuus kreeg van Dexamethason en Ondansetron tegen misselijkheid.

Een van deze chemo heeft als bijwerking: haaruitval. En het voordeel, voor zover je van voordeel kan spreken, van deze chemo is dat het helpt om  hoofdhuidkoeling  toe te passen tijdens de behandeling om te voorkomen dat mijn haar uitvalt (ook wel alopecia genoemd). Voor meer info klik hier.

Na acht dagen was het tijd voor het laatste onderdeel van de eerste kuur, herhaling van de Paclitaxel. Dat is de boosdoener die voor haaruitval zorgt. Dus weer de hoofdhuidkoeling op, de Dexamethason en Ondansetron, de Paclitaxel en spoelen van de PICC lijn en klaar met kuur 1. Dit laatste was vandaag. 

 

Hoe voel ik mij met al deze middelen in mijn lijf? 

Heel erg wisselend en heel erg ziek. In het begin was ik best goed, kon lekker eten, drinken, nou drink ik alleen thee en water dus dat valt wel mee. Na een paar dagen werd ik goed ziek, misselijk, gal, diarree, niet kunnen eten of drinken. wat natuurlijk een slechte combinatie is. Dit begon op vrijdag. Tja en zoals vele onder u ga ik niet bellen zo vlak voor het weekend of in het weekend. : "Ik kijk wel even" "Wacht het even af" ... Maandag gebeld naar de oncoloog verpleegkundige en ja hoor....ik kreeg een standje waarom ik niet gelijk heb gebeld, begin per direct toch met water drinken! en ik kom medicijnen halen tegen de gal Omeprazol, en gelijk mee beginnen. Wat een verademing, gelukkig kon ik die maandagochtend wel al water binnen houden en heb ik een bouillon gedronken. Zo kon ik aansterken voor de kuur van vandaag. vooraf moest ik bloed prikken en de waardes waren goed. Na zo'n eerste kuur had ik eigenlijk ook niet anders verwacht maar toch best zenuwachtig al met al. 

 

Meestal met....pff hoor mij meestal....pas 1 kuur achter de rug. iig ik verwacht dat het vrijdag inklapt en dan pas weet hoe het er vanbinnen aan toe gaat. Nu gaat het wel goed. Onder de medicatie die 3 dagen doortikt. Nu bezopen gevoel. Tintelig draaierig net als ik teveel gedronken hebt. Nu een week vrij.... 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Eleanor
2 jaar geleden

Je bent een topper,je bent en blijft een mooie en geweldige vrouw.wat een verhaal.ik wens je veel sterkte liefs eleanor

Karin
2 jaar geleden

Heel heel veel sterkte!

Ineke Blom
2 jaar geleden

Tjonge Monique, dat is meteen al heel heftig hoor! Het gaat wel meteen keihard van start hè? Maar wat goed dat je zo positief bent. Fijn dat je ons op de hoogte houdt, kunnen we meeleven! Heel veel sterkte en kracht toegewenst, groetjes, Ineke

A. de Jong
2 jaar geleden

Heel veel kracht en beterschap gewenst!😘

Hanny Van Langevelde
2 jaar geleden

Heel veel succes👍 Je kunt het 💪😘

Louis Peperzak
2 jaar geleden

Ik herken de nuchtere houding van.
Houd van jezelf en luister naar je lichaam.
Liefs Louis

Karin Wille
2 jaar geleden

Hou je taai, veel sterkte!