Hamerteen / Klauwteen

Hamertenen en klauwtenen

 

Een hamerteen is een standsafwijking van de teen waarbij het eerste en/of tweede kootje van de teen gebogen staat. Hierdoor gaat de teen in een geklauwde positie staan. Hamertenen komen vooral voor bij de middelste drie tenen. Door de verkeerde stand van de teen ontstaan er klachten aan de bovenzijde van de teen door wrijving met de schoen. De topjes van de tenen worden als het ware in de grond gedrukt en kunnen pijnlijk aanvoelen. Een ander probleem dat vaak ontstaat, is de vorming van eelt en pijnlijke likdoorns.

Oorzaken van hamertenen

Een hamer-/klauwstand van de tenen ontstaat ten eerste doordat de pezen en gewrichtsbanden van de tenen te strak gespannen staan, waardoor de teen dus ‘krom’ getrokken wordt. Daarnaast treed dit probleem ook vaak op bij mensen met een holle voet. Bij dit voettype staat de voorvoet vaak ‘lager’ dan de tenen, in de volksmond wordt dit ook wel doorgezakte voorvoet genoemd. Indien de tenen hier niet op reageren, zal de voet erg instabiel zijn. Om deze stabiliteit toch zo goed mogelijk te kunnen waarborgen, gaan de tenen als het ware ‘zoeken’ naar de grond waardoor deze afwijkende stand dus optreedt. Het probleem komt in de meeste gevallen voort vanuit een achterliggende oorzaak, vaak vanuit de achter-/voorvoet.

Een andere oorzaak zijn niet goed passende schoenen. Er zijn ook een aantal medische aandoeningen die hamertenen veroorzaken, zoals reuma en diabetes. Bron: Hermanns